Εκκλησίες – Μοναστήρια

  • Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Στο χωριό Προκόπι, στην Εύβοια, βρίσκεται μια από τις πιο διάσημες εκκλησίες της Ελλάδας, η Εκκλησία του Άι Γιάννη του Ρώσου (60’ από τα Chromastudios). Χτισμένη το 1951, τιμά έναν απλό χριστιανό, τον Ιωάννη, ο οποίος μετά τις συγκρούσεις με τους Τούρκους στην πατρίδα του, τη Ρωσία, συνελήφθη, υποδουλώθηκε και μεταφέρθηκε στο Προκόπι της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία (Τουρκία).

  • Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ

Η ανδρική μονή του Όσιου Δαυίδ στις Ροβιές (35’ από τα καταλύματα) , η οποία ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1821 και ξαναχτίστηκε το 1877. Γιορτάζει κάθε 1η Νοεμβρίου και εκτός από τον κυρίως χώρο, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις κατακόμβες καθώς και το μικρό εκκλησάκι που είναι χτισμένο σε μια σπηλιά, λίγα μέτρα μακριά από την μονή.

  • Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων

Το μοναστήρι και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχουν εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα αλλά και τα βουνά, καθώς βρίσκονται σε ένα μικρό οροπέδιο στο Βαλάντιο Όρος, κοντά στο βουνό Τελέθριο. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τις υπόγειες κατακόμβες, αρκετές από τις οποίες δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί.

  • Σπήλαιο του Αγίου Χριστόδουλου

Το σπήλαιο του Αγίου Χριστόδουλου, με τον μικρό βωμό που χτίστηκε προς τιμήν του, βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη της Λίμνης (40’ από τα Chromastudios) και αποτέλεσε καταφύγιο για τον ίδιο κατά την διάρκεια του 10ου αιώνα.