Αξιοθέατα – Δραστηριότητες

Η θέση του συγκροτήματος των Χρώμα Studios το κάνει ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή αλλά και για αναρίθμητες άλλες δραστηριότητες που θα δώσουν άλλο χρώμα στις διακοπές σας.

Μπορείτε για παράδειγμα  να συνδυάσετε την παραμονή σας με επισκέψεις στην διάσημη λουτρόπολη της Αιδηψού από την οποία απέχει μόλις 20 λεπτά.

Η Αιδηψός από τα βάθη των αιώνων ήταν γνωστή σε όλο τον κόσμο, για το επιπλέον προνόμιο του πολύτιμου υπεδάφους της, των ιαματικών λουτρών της.
Υπάρχει επίσης μια πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων στη γύρω περιοχή, που καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές:

Μονοήμερες κοντινές εκδρομές με σκάφος ή με πλοιάρια στο Τρίκερι, στον
Παγασητικό κόλπο αλλά και στα νησιά της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου που απέχουν πραγματικά μια ανάσα από του Ωρεούς.  Για όσους δεν διαθέτουν σκάφος υπάρχει η δυνατότητα θαλάσσιου TAXI 8 ατόμων με ιδιαίτερα οικονομικό κόμιστρο.

Μονοήμερες κοντινές εκδρομές στο Πευκί Εύβοιας, το γραφικό χωριό της Λίμνης, την “εξωτική” παραλία που βρίσκεται στα Λιχαδονήσια τα οποία αναφέρουν όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, ως τις Σεϊχέλες της Ελλάδας.

Λόγω της ποικιλότητας του Ευβοϊκού κόλπου, η ευρύτερη περιοχή των Ωρεών είναι ιδανική για ψάρεμα από την παραλία αλλά και από το σκάφος σας, ιδιαίτερα στο δίαυλο των Ωρεών αλλά και στην πανέμορφη Αργυρόνησο που απέχει μόλις 2 ναυτικά μίλια από τις παραλίες του συγκροτήματος.

Για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού υπάρχει η δυνατότητα ποδηλασίας στο βουνό (χωριά Καματριάδες και Ταξιάρχης) αλλά και ιππασίας σε απόσταση αναπνοής από το συγκρότημα. Επίσης υπάρχουν αμέτρητες πανέμορφες διαδρομές για πεζοπορία.

Για τους πιστούς του θρησκευτικού τουρισμού μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε, τις φημισμένες Μονές του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, του Οσίου Δαυίδ αλλά και την Ιερό Ναό της Παναγιάς Ντινούς σε μια όμορφη τοποθεσία κατάφυτη με πλατάνια.

Ιστορία των Ωρεών
Οι Ωρεοί είναι η πρωτεύουσα ενός Δήμου “βιτρίνα” της μοναδικής ομορφιάς της Βόρειας Εύβοιας. Οι τέσσερις οικισμοί του, αποτελούν δείγματα φυσικής ομορφιάς, που αντιπροσωπεύουν όλες τις χάρες του νησιού.

Υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρη θάλασσα, μία καταπράσινη πεδιάδα, βουνό με αλπική γοητεία και απομεινάρια μιας λαμπρής ιστορίας χιλιάδων ετών.
Η γεωγραφική θέση του Δήμου είναι ιδανική θα λέγαμε για τον επισκέπτη, που επιθυμεί να απολαύσει όλες τις ομορφιές της Β. Εύβοιας, χρησιμοποιώντας τον τόπο σαν ορμητήριο  προς τη φύση (θαλασσινή και βουνίσια).

Οι Ωρεοί μαζί με την Ιστιαία, είτε χωριστά είτε σαν ενότητα αποτελούν τον πυρήνα της ιστορίας της Β. Εύβοιας. Οι δύο πόλεις είναι πανάρχαιες και η παράλληλη ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η πόλη γνώρισε πολλούς κατακτητές στα 2.500 και πλέον χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας της.

Σπαρτιάτες, Αθηναίοι, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Ενετοί, Οθωμανοί, πέρασαν κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα από τα εδάφη της. Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκισης της περιοχής χρονολογούνται στους νεολιθικούς χρόνους.

Το φρούριο που χρησιμοποιήθηκε και στην περίοδο της Ενετοκρατίας αλλά και από τους Οθωμανούς ονομάζεται από τους πορτολάνους σαν Oreo, Loreo ή Oroz. Κάτω από το κάστρο των Ωρεών βρίσκεται η μονόχωρη μικρή μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Η ανασκαφή που έγινε μπροστά από την είσοδό της αποκάλυψε μία ταφή μέσα σε μαρμάρινη σαρκοφάγο (σήμερα μέσα στο ναό) την οποία οι μελετητές αποδίδουν στον Επίσκοπο Ωρεού Ιωάννη.
Ο ναός έχει την Αγία Τράπεζα του λαξευμένη στον βράχο. Τον Αύγουστο του 1965 βρέθηκε στην παραλία ένας μαρμάρινος ταύρος μήκους 3,2 μέτρων της Ελληνιστικής εποχής, που σήμερα βρίσκεται μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο δίπλα από το ναό του Σωτήρος, στο λιμάνι.

Σε μια αίθουσα του Δήμου της πόλης φιλοξενούνται τα ευρήματα της Αρχαιολογικής Συλλογής των Ωρεών, τα οποία μαρτυρούν την παλιά αίγλη των Ωρεών της Ιστιαίας αλλά και της γύρω περιοχής.