Αξιοθέατα

Η θέση του συγκροτήματος των Χρώμα Studios το κάνει ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή αλλά και για αναρίθμητες άλλες δραστηριότητες που θα δώσουν άλλο χρώμα στις διακοπές σας.

Ιστορία της Αιδηψού

Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού σύμφωνα με τη μυθολογία είναι το δώρο του Θεού της φωτιάς Ήφαιστου προς την Θεά Αθηνά για τον προστατευόμενο της Ηρακλή. Η θεά Αθηνά , για να ξεκουράζεται ο Ηρακλής μετά από τους άθλους του, ζήτησε από τον αδερφό της , Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης νερά θερμά, Ιαματικά για να ξεκουράζουν και να γιατρεύουν. Ο Ήφαιστος με το θεϊκό του σφυρί χτύπησε τα έγκατα της γης και αμέσως άρχιζαν να αναβλύζουν θερμά νερά από πηγές της Αιδηψού.

Στα νεότερα χρόνια και κυρίως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο η φήμη της πόλης εξαπλώνεται παντού, διάσημες προοσωπικότητες, πολλοί συγγραφείς και ποιητές βρίσκουν την έμπνευσή τους στην Αιδηψό. Εφοπλιστές και μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες βρίσκουν την καλοκαιρινή τους γαλήνη στην Αιδηψό.

Παγκόσμιες φυσιογνωμίες όπως ο Ωνάσης, ο Τσόρτσιλ, η Μαρία Κάλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ομάρ Σαρίφ και άλλοι μαγεύονται από τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές των Λουτρών της Αιδηψού. Τούτη η ένδοξη ιστορία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ιστορία των Ωρεών
Οι Ωρεοί είναι η πρωτεύουσα ενός Δήμου “βιτρίνα” της μοναδικής ομορφιάς της Βόρειας Εύβοιας. Οι τέσσερις οικισμοί του, αποτελούν δείγματα φυσικής ομορφιάς, που αντιπροσωπεύουν όλες τις χάρες του νησιού.

Υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρη θάλασσα, μία καταπράσινη πεδιάδα, βουνό με αλπική γοητεία και απομεινάρια μιας λαμπρής ιστορίας χιλιάδων ετών.
Η γεωγραφική θέση του Δήμου είναι ιδανική θα λέγαμε για τον επισκέπτη, που επιθυμεί να απολαύσει όλες τις ομορφιές της Β. Εύβοιας, χρησιμοποιώντας τον τόπο σαν ορμητήριο  προς τη φύση (θαλασσινή και βουνίσια).

Οι Ωρεοί μαζί με την Ιστιαία, είτε χωριστά είτε σαν ενότητα αποτελούν τον πυρήνα της ιστορίας της Β. Εύβοιας. Οι δύο πόλεις είναι πανάρχαιες και η παράλληλη ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η πόλη γνώρισε πολλούς κατακτητές στα 2.500 και πλέον χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας της.

Σπαρτιάτες, Αθηναίοι, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Ενετοί, Οθωμανοί, πέρασαν κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα από τα εδάφη της. Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκισης της περιοχής χρονολογούνται στους νεολιθικούς χρόνους.

Το φρούριο που χρησιμοποιήθηκε και στην περίοδο της Ενετοκρατίας αλλά και από τους Οθωμανούς ονομάζεται από τους πορτολάνους σαν Oreo, Loreo ή Oroz. Κάτω από το κάστρο των Ωρεώνβρίσκεται η μονόχωρη μικρή μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Η ανασκαφή που έγινε μπροστά από την είσοδό της αποκάλυψε μία ταφή μέσα σε μαρμάρινη σαρκοφάγο (σήμερα μέσα στο ναό) την οποία οι μελετητές αποδίδουν στον Επίσκοπο Ωρεού Ιωάννη.
Ο ναός έχει την Αγία Τράπεζα του λαξευμένη στον βράχο. Τον Αύγουστο του 1965 βρέθηκε στην παραλία ένας μαρμάρινος ταύρος μήκους 3,2 μέτρων της Ελληνιστικής εποχής, που σήμερα βρίσκεται μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο δίπλα από το ναό του Σωτήρος, στο λιμάνι.

Σε μια αίθουσα του Δήμου της πόλης φιλοξενούνται τα ευρήματα της Αρχαιολογικής Συλλογής των Ωρεών, τα οποία μαρτυρούν την παλιά αίγλη των Ωρεών της Ιστιαίας αλλά και της γύρω περιοχής.